Harmaa revontuli & keskiaikamarkkinoiltaLöysin keväällä jostain lankakätköistäni elokuussa 2008 aloittamani harmaasävyisen Revontuli-huivin. Tehtynä oli 70 grammaa, jälkellä kerässä 199 g. Virallisesti vyöte sanoi, että lanka on 8/2 vironvillaa, 100 g = 400 m. Päätin käyttää kaiken langan, määrä oli likimain sama kuin omassa ruskavärisessäni kesältä 2008 ja tyttären turkoosi-harmaassa samoin kesältä 2008. Neulottuna tämä oli jo toukokuussa, lopputulos pingottamatta metri x kaksi metriä, nuo edelliset pingotettuna n 90 x 180 cm. Välttämättä oli ohuempaa lankaa, koska käytin samoja 5,5 mm puikkoja. Tunnetusti pingotan reippaalla kädellä, nyt piti varoa tarkkaan. Mittanauha oli kateissa, sektoriraidan pituus niskasta kärkeen oli 2 avainkaulanauhaa ja 1 puhelin (luultavasti noin 115 x 230 cm).


Ja pingotin taas tietenkin Annen ohjeen mukaan: 6 keskimmäistä sektoria muodostavat puoliympyrän ja  reunimmaiset tulevat saman verran "yli" vaakalinjasta, pingotusmuoto 8/12 = 2/3 ympyrää. Näin istuu paremmin päälle ja muotokin tulee paremmin esiin. Usein näkee näitä pingotetun yläreunasta suoriksi, jolloin muoto ei ihan mene oikein.

Lopputulos: 289 grammaa harmaasävyistä vironvillaa 5,5 mm puikoilla muotoutui ihanaksi, pehmoiseksi kääriytymishuiviksi, joka on pitkällekin ihmiselle riittävän suuri. Huivi on ohuempi ja ilmavampi kuin edelliset, sopi pelimannimekon keskiaikamarkkinaversioon lämmikkeeksi ja asusteeksi mukavasti, taiteltuna roikkui vyöllä kätevästi oikealla sivulla ja viileän tullen lämmitti herttaisesti. 

Hämeen linnan ympäristössä oli upea ja laaja markkina-alue, aurinko paistoi, monenmoista kädentaitajaa torilla pääsi ihailemaan. Ostin vain oranssin lasitetun c-vireisen okariinan ja kaksi nuottivihkoa unkarilaiselta käsityöläiseltä sekä Kansan keittokirjan näköispainoksen (kirjoittanut Helsingin koulukyökin johtaja Anna Friberg, WSOY 1893 alkujaan) uusiopainoksen. Kirjassa on 4 viikon ruokalista, jossa ensimmäisen viikon sunnuntaina tarjotaan patapaistia, kuorittuja perunoita ja puolapuuroa; kirjan kaikki annokset ovat 10 hengelle, joten pieniä laskutehtäviä on luvassa, jos näitä kokeilee tai sitten pitää kutsua sopiva poppoo nauttimaan ;) Pitkään viihdyin Värjärikillan ja Kehrääjien killan luona, tyttäret löysivät ostettavaa Korumetsästä ja Kelttikoruista

Kuvaajana näissä jälleen Hewene

Kommentit

  1. Todella kaunis ja ilmavan näköinen revontuli =)

    VastaaPoista
  2. Värjärikillan ja kehrääjien killan kojuilla tuli itsekin vietettyä hyvä tovi. Ja matkaan tarttui muutama värjäri-lehti sekä toisaalta mielenkiintoinen nyörihaarukka, jolla sitten jo kotimatkalla ja naapurissa iltakahvilla poiketessa tekaisin 94 cm pätkän nauhaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Annis-huivi suomeksi / Annis shawlette in Finnish (design Susanna IC)

Lankaa ja vielä yhdet kulmikkaat puikot

Nypläyksiä ja kansallispukuraitaa