Ootko neulonut vasenkätisesti?

Tänään kävin noutamassa ystävän luota Tampereen messuilta tilaamani yhden jutun SNY-pakettia varten. Ystävä kyseli, että osaanko neuloa vasenkätisesti. Siskontyttö oli tullut tet-jaksoilemaan, eikä osaa neuloa. Helsingissä omassa koulussa kaikki muut tytöt ovat tehneet kintaat ja sukat ja vaikka mitä. Tälle vasenkätiselle ei Helsingin ope ollut osannut neulontaa opettaa!

En oikeakätisenä osannut. Meillä kyllä 1970-luvulla osasi alaluokkien opettaja opettaa vasenkätisetkin sekä neulomaan että virkkaamaan. Lupasin kaivella linkkejä. Punomosta (neulonta - tekniikka - vasenkätinen) löytyi hyvä ohje, kaikki vaiheet sekä vasen- että oikeakätistä varten tasavertaisesti. Jännä juttu, että aina seuraavaa tekniikkaa kohti siirryttäessä joutui "oikeakätiselle" sivulle. Ohjeiden kätisyyden pääsee sivuilla vaihtamaan aina oikeasta yläkulmasta.

Nyt olen tehnyt mallitilkkua 8 kerrosta vasenkätisesti. Loin ristikkäin vasenkätisesti. Oikeat silmukat tahtovat tulla kierrettyinä, samoin nurjat, enkä osaa kunnolla pitää kerältä tulevaa lankaa oikeassa kädessä. Kireää on kuten aina aloittelijalla, mutta silmukoita ja kerroksia on syntynyt!

Erikoiselta tuntuu tuo pääkaupungin käsityönopetus. Lupasin avittaa tet-viikon jonakin iltana harjoittelijaa, jos tarves on.

Millaisia kokemuksia vasenkätisistä käsitöistä teillä toisilla on?

PS. Jäi käsiin vasen-aatos päälle, 10-sormikirjoittaminen tuntuu jotenkin nurinkuriselta nyt :S

Kommentit

 1. Olen joskus huvikseni neulonut vasenkätisesti, kun luin että aivoille tekee hyvää tehdä asioita välillä "väärin päin". Tiukkaa tuli aluksi minullakin, mutta käsiala parani harjoittelemalla. Virkkaamista en ole kokeillut; pitääkin virkata vaikka tiskirätti vasemmalla kädellä.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen postaus :).

  Itse olen vasenkätinen, mutta neulonut ja virkannutkin aina oikeakätisesti, kun äitini niin aikoinaan opetti, ja alaluokan ope ilmoitti ekalla kässätunnilla ettei aio viimeisenä opevuotenaan enää opetella vasenkätistä neulomistapaa (oli jäämässä eläkkeelle). Minäkin muuuten neuloin pitkään ainakin oikeat silmukat kiertäen - johtuneeko sitten vasenkätisyydestäni...

  Nyt olen ihan vakavasti harkinnut josko opettelisin neulomaan nurin päin, eihän se nyt kovin vaikeaa voi olla, kerta oikeasti niin pitäisi minulle olla helpompi :). Haaveilen, että joskus osaisin tehdä tasoneuleena sileää niin että ensin neuloisin oikeaa oikeakätisesti ja palaisin sitten takaisin päin neulomalla oikeaa vasenkätisesti :D.

  VastaaPoista
 3. Heippa,

  Neulekoneen LiisaP (.vuodatus.net) on neulonut ala-asteelta vasenkätisesti, häneltä voisi varmaan kysyä neuvoja, jos niitä vielä tarvitsee. Kannattaa kyllä laittaa sähköpostia, niin vastauksen voi saada vähän nopeammin.

  Heini

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Heini L, vinkistä :)
  Asia selvisi noilla syksyn pimeillä omin konstein eteenpäin. Pitää jossain välissä harjoitella tuota "neulekonesysteemiä", jota jo syksyllä pohdin käyttöön :D

  VastaaPoista
 5. Ihanaa(tai siis ei niin ihanaa) että on muitakin joille on vasureina näin käynyt!
  Itse muistan ikuisesti kuinka ala-asteella piti neuloa pannunalunen ja opettaja pohti ja pohti muttei vain osannut opettaa vasurille. Istuin sitten koko kaksi tuntia mitään tekemättä, kun en tietyn pisteen jälkeen itse osannut. Vein työn kotiin ja oikeakätinen äitini käsityöihmisenä auttoi tekemään koko työn yhdellä kertaa. Jäin silloin pikkutyttönä ihmettelemään, kun opettaja ei osannut auttaa ja ihmettelen edelleen.
  Tuosta lähtien yläasteen loppuun saakka kiikutin aina neuletyöt kotiin äidin opastusta varten, ei tullut koko kouluaikana "vasuria" osaavaa käsityöopea vastaan.

  Onneksi on äiti<3

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Opena on pakko kommentoida. Siis en ymmärrä, miten ope ei osaa edes käyttää peiliä, kun siitä joka aamu itsensä näkee "vasenkätisenä" eli oikea vasemmalla. Peili opettajan eteen, oppilas viereen niin, ettei hän näe itseään peilistä. Opettaja tekee oikeakätisesti, mutta oppilas katsoo peilistä. Aika läheltäkin saa katsoa, jos opekin on silloin lähellä. Täytyy vain olla tarkkana, että oppilas todella seuraa kuvaa peilistä.

  Ei se kyllä ole hankalaa opettaa vasenkätisestikään. Oppilas tekee aluksi aina niin hitaasti, että opettajalla on aikaa vekslata omaa työtään kädessään kädeltä toiselle. Sitä paitsi, on lainvastaista olla opettamatta oppilaalle vasenkätisesti, sillä laki edellyttää opetuksen olevan oppilaalle sopivaa, siis myös vasenkätistä.

  Tsemppiä vasureille ja tule minun kouluuni, jos et saa opetusta opettajaltasi.

  nimim. suorasuu muualla paitsi luokassa

  VastaaPoista
 7. Hei!
  Olen vasenkätinen, opettaja ei itse oikeakäsenä, koulussa (-70-luvun alussa)osannut opettaa minulle nurjaa silmukkaa, mutta isäni äiti(vaikka oli oikeakätinen)sai minut oppimaan nurjan silmukan.Teen nurjan silmukan:puikko,jolla neulot on vasemmassa kädessä ja neulottava puikko oikeassa. Puikko langan alle,avaa neulottava silmukka,kierrä lanka puikolle ja vedä silmukasta läpi. Siitä asti, (mummoni nukahti pois vuonna -77) yli 40 vuotta olen neulonut sukat ja muutkin neuleet ilman ongelmia, vaikka olen vasenkätinen. Tämä näin vinkkinä, kun mietit, miten nurjan silmukan saa aikaan vasenkätisesti.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Annis-huivi suomeksi / Annis shawlette in Finnish (design Susanna IC)

Lankaa ja vielä yhdet kulmikkaat puikot

Nypläyksiä ja kansallispukuraitaa